Mtk versenytenisz

 

Temesvári Andrea

BEMUTATKOZÁS

Kilencévesen kezdett a teniszezés alapjaival foglalkozni, 14 évesen kezdte profi karrierjét.

1981-ben még az első körben esett ki a Roland Garroson, aztán berobbant az élvonalba. 1982-ben a francia, az angol és az amerikai nyílt bajnokságon is a harmadik fordulóig jutott. Tartotta a formáját 1983-ban is, sőt a Roland Garroson a negyedik fordulóba jutott és megnyerte az olasz bajnokságot, 16 évesen.

A WTA Tour legtöbbet fejlődött játékosának választották, a világranglistán pedig a hetedik helyen jegyezték. 1984-ben szerepelt a legkiegyensúlyozottabban a kiemelt versenyeken, a második körben esett ki a Roland Garroson és a US Openen, a negyedikben az Australian Openen és Wimbledonban.

1985-86-ban gyengébben ment neki egyesben, de párosban Navratilovával megnyerték a Roland Garrost, a döntőben a Graf-Sabatini-párost verve.

1983 és 87 között folyamatosan az első húszban volt a világranglistán.

1987-ben azonban egy amerikai versenyen kifordult a bokája. A meccset végigjátszotta, nyert is, de az öltőzben már nem tudott a lábára állni. A boka és a sípcsont között törött a csontja, szegecsekkel rögzítették a sérült részt. Kilenc hónap kihagyás után kezdett el edzeni, ekkor viszont a válla sérült meg, azt is műteni kellett. Összesen két évet vittek el a sérülések a karrierjéből.

1989 elején tért vissza. A hosszú kihagyás után nehezen lendült játékba, a brisbane-i versenyen az első fordulóban vereséget szenvedett. Egy héttel később már meccset nyert, két játszmában, mindkettőt rövidítésben a brit Monique Javer, a világranglista 73. helyezettje ellen. Az édesanyja azt nyilatkozta, telefonbeszélgetésük alkalmával lánya olyan boldog volt, mint amikor élete első Grand Slam-mérkőzését nyerte jónéhány évvel ezelőtt. A második fordulóban aztán Martina Navratilova várt rá, és simán győzte le.

Elindult az év első Grand Slam versenyén, az Australian Openen is. Az első fordulóban 6:1, 6:1 arányú fölényes győzelmet aratott az amerikai Jennifer Fuchs ellen, aki a selejtezőből került fel a táblára. A 2. fordulóban az amerikai Kathrin Keilt verte igen szoros mérkőzésen három játszmában.

A kétéves szünet után a nemzetközi élmezőnybe visszaigyekvő magyart a világranglista 61. helyén álló új-zélandi Belinda Cordwell búcsúztatta Melbourne-ben. Pedig Temesvári igazán közel volt a győzelemhez, hiszen az első játszmát fölényesen nyerte, és a másodikban is több lehetősége nyílt a továbbjutás kiharcolására, ám a rövidítésben végül is 7:5-re Cordwell kerekedett felül. A mindent eldöntő harmadik játszmában aztán az új-zélandi teniszező már egyértelműen jobb volt, és ekkor már csak egyetlen játékot engedélyezett Temesvárinak.

Áprilisban Houstonban indult egy versenyen. Itt az első fordulóban az amerikai Mary Pierce-t verte biztosan, 6:2, 6:3 arányban. A második fordulóban a legnagyobb szenzációt Temesvári szolgáltatta, óriási meglepetésre 6:3, 6:7, 6:2 arányban legyőzte a 2. helyen kiemelt, a világranglista 6. helyén álló amerikai Zina Garrisont.

"Úgy érzem, most semmi probléma nem volt a játékommal - mondta Temesvári a győzelem után. - Ugyanúgy játszom, mint egykor. Az egyetlen különbség, hogy most sokkal több tornára van szükségem ahhoz, hogy önbizalmat szerezzek."

Aztán jött a negyeddöntő: 6:2, 7:5 arányú vereséget szenvedett a 15 éves, újvidéki születésű Szeles Mónikától.

A visszatérése után ötödik tornáján szereplő Temesvári e verseny után már a világranglista első 80 helyezettje között foglalt helyet.

Később Temesvári újra beküzdötte magát a legjobb 25-be, a harmadik körbe jutott a US Openen, 90-ben pedig a Roland Garroson, nagy tornagyőzelmet azonban már nem aratott.
Visszavonulás után

1997-ben volnult vissza, 2001 és 2004 között a női válogatott szövetségi kapitánya volt.

"Édesapám kedvenc sportága volt ez, kosarasként hobbi szinten teniszezett. Amikor kiment Algériába, mint a férfi válogatott edzője, ott is folytatta a játékot. A francia iskolában szerdánként nem volt tanítás, így sokszor magával vitt játszani. Láthatta, hogy bár sok sport érdekelt, a teniszütőt az elejétől kezdve jól fogtam. Kilenc és fél éves koromban kezdett komolyabban foglalkozni velem, akkor is azért, hogy legyen hétvégi partnere, aki ellen tud játszani. Elkezdtünk gyakorolni, a klubban is mondták, hogy milyen ügyes vagyok.  Amikor hazajöttünk Magyarországra úgy döntöttünk, hogy az iskola mellett elkezdek rendszeresen teniszezedzésekre járni."

Egyéni győzelmei

    1995 - Budapest-Open;
    1994 - Budapest-Open;
    1989 - Mahwah;
    1985 – Indianapolis (U.S. Clay Courts);
    1983 - Italian Open, Indianapolis (U.S. Clay Courts), Hittfeld;
    1982 - Swiss Open,
    1982 - Pennsylvania;
    1981 - Bad Hersfeld-GER;

Páros győzelmei

    1995 - Maria Lankowitz (Farina-val), Southampton (Dominik van Roost-tal);
    1993 - Strasbourg (Stafford-dal);
    1989 - Tampa (B. Schultz-cal);
    1986 - Roland Garros (Martina Navratilova); Marco Island (Martina Navratilova);
    1985 - European Indoors (Mandlikova-val);
    1984 - European Indoors (Leand-dal).

Párosban döntőt játszott

    1994 - Paris Indoors (Mary Pierce-szel);
    1990 - Amelia Island (Rajchrtova-val).

Pályafutása során legyőzte többek között egyéniben és párosban:

Martinezt, Dechyt, Fraziet, Hingist, Sanchezt, Ruano Pascualt, Raymondot, Davenportot, Capriatit, Sugiyamat, Shrivezt, Stubbsot, Smashnova-t, Schnydert, Novotnát, Sukovát, Maleevát, Zverevát, Tracy Austint és Andrea Jaegert.

Egyesben 5-szörös magyar bajnok, 3-szoros csapatbajnok. Kétszeres serdülő Európa-bajnok, ifjúsági Eb-ezüstérmes. Felnőttként párosban a francia nemzetközi bajnokság győztese (1986), vegyes párosban 2-szeres wimbledoni elődöntős. 6-szoros Európa bajnok, 13 egyéni tornagyőzelem 17 páros tornagyőzelem (Roland Garros). Legjobb világranglista-helyezése: 7. (1984. február).

    Az év magyar sportolója (1983)
    A WTA Tour legtöbbet fejlődött játékosa (1983)
    Jelölték a legjobb visszatérő díjra (1989)
    Az év magyar teniszezője (1982-1986, 1989, 1992-1996)
    Magyar Jótékonysági Díj (2013)