Mtk versenytenisz

 

ZSOMI GRAND SLAM GYŐZTES!

2017. jan. 29.

Piros Zsombor megnyerte az Ausztrál Opent! Büszkék vagyunk rád!

Hét évvel ezelőtt drukkolhattunk utoljára magyar fiúnak Grand Slam döntőben, az Ausztrál Open mai fináléja előtt pedig jó hír az volt, hogy eddig 100%-osak vagyunk, hiszen eddigi egyetlen fiú finalistánk, Fucsovics Marci 2010-ben megnyerte a wimbledoni tornát.

A mai napig az volt az egyetlen egyéni junior Grand Slam döntőnk a fiúknál, most viszont Piros Zsombor arra készült, hogy a tegnaphoz hasonlóan újra történelmet írjon.

Nem volt még ugyanis soha magyar fiú győztesünk Melbourne-ben és a legutóbbi itteni junior GS győzelemhez is egészen 2000-ig kell visszanyúlni, amikor is Kapros Anikó győzedelmeskedett Maria Jose Martinez döntőszettes legyőzésével.

Azóta egyszer volt döntősünk, Szávay Ági 2005-ben, ő azonban Azarenkától kikapott.

Zsombi még nem vesztett szettet az idei versenyen, többek között a 2. kiemeltet is legyőzte,mai ellenfele pedig az a 4. kiemelt izraeli Yshai Oliel volt, akivel az ITF sorozatban még nem játszott, legutóbbi meccsüket még 2013-ban Pöstyénben játszották, amikor egy U14-es verseny elődöntőjében az izraeli 61 61-re nyert.

Érdekes döntést hoztak a verseny szervezői, hiszen a 7-es pályára tették a finálét, pedig az utóbbi években a nagyobb stadionokban rendezték mindig ezt (ráadásul a lány döntő is a Rod Laveren volt), de nem volt szabad ezzel foglalkozni, Zsombt mindössze egy lépés választotta el attól, hogy örökre nyomot hagyjon a tenisz történelemben.

Ellenfele esélyesebbnek tűnt a korábbi eredményei alapján, Zsombit azonban ez nem nagyon zavarta, rögtön az első szett elején elvette ellenfele adogatását (2-0), ezt azonban Oliel egyből visszavette, majd egyenlített (2-2), a következő breaket azonban már ő hajtotta végre 3-3-nál, majd breakelőnyét megtartva 6-4-re hozta az első szettet.

A második játszmában Zsombi 2-1-nél breakelt és már 5-2-je is volt, amikor Oliel magára talált és feljött 5-4-re, de egy újabb breakkel Zsombi le tudta zárni a szettet.

Utoljára 2008-ban Bernard Tomic tudott szetthátrányból döntőt nyerni a junior fiúknál és Zsombi is nagyon közel került ehhez, amikor a döntő szttben 3-2-nél elvette ellenfele adogatását (4-2), majd behúzta a meccset 46 64 63-ra!