Mtk versenytenisz

 

Klubtörténet

Magyarországon a tenisz az 1880-as években jelent meg, kezdetben kizárólag az arisztokrata körök sportjaként.

Az első magyar bajnokságot 1894-ben rendezték, melyet a 8 induló közül az egyedüli nő rögtön meg is nyert. 1907-ben alakult meg a Magyar Tenisz Szövetség, és rá egy évre, 1908-ban épült fel a Kelenföldi Labdázó Társaság tenisztelepe, klubunk jelenlegi otthona.

A klubház és a telep 1916-ban.

Az I. világháború alatt gyakorlatilag megszűnt a teniszélet az országban, és csak 1920 körül kezdett újraéledni. Ekkor nevezték át telepünket BLKE-nek (Budapesti Lawn-Tennis és Korcsolya Egylet), és hívta hamarosan az egész város emiatt Blökének. Telente a pályákat felöntötték és kiválóan lehetett korcsolyázni. A centerpályát 1930-ban Budapest bajnokság keretében avatták fel.

A harmincas években indult el az országos csapatbajnoki rendszer, és a BLKE női csapata többször is megnyerte az országos bajnokságot.

A II. Világháború után már állami kezekben indult újra a telep működése. Ezekben az években itt, a centerpályán játszotta Asbóth és Ádám a legendás Davis-Kupa meccseket pl. a svéd válogatott ellen, melyben akkor Európa egyik legjobb játékosa volt Bergelin,  Björn Borg későbbi  edzője. Sok kisebb szakosztály játszott a telepen (Lant SE, Petőfi SE, Kossuth SE, Uvaterv SE), míg végül a hetvenes években az MTK otthona lett.

A nyolcvanas években az MTK klub üzemeltette a telepet. 1984-ben a centerpálya helyén a Hungarhotels egy kétpályás, akkor korszerűnek számító fedett csarnokot épített, ezt a telepről leválasztották. Azóta a telepen 12-15 pálya használható, a mindenkori telepvezetés elképzelései szerint. 1994 és 1998 között Kisgyörgy Lajos üzemeltette a telepet (Kisgyörgy Gergely Davis-Kupa játékosunk édesapja), aki az MTK szakosztályt is szponzorálta és csapatbajnoki ezüstig juttatta el a férficsapatot.

A klubot jelenleg üzemeltető cég, a Tenyeres Kft 2003-ban vette át a rendkívül lepusztult állapotban lévő létesítményt és kb. egy év alatt az alapoktól kezdve felújította mind az épületet, mind a pályákat. Kialakításra került a közel 50 parkolóhely, a nagy terasz, az épület irodai- és tetőtéri szintje, a tetőtéri teraszok, a modern fitenss-terem, modern meleg konyha és a teljesen új wellness-részleg. A felújított klub, mely egyfajta üzleti teniszklubként is működik, hamar visszanyerte népszerűségét, reggel és este klubtagjaink és bérlőink, a délutáni órákban pedig az MTK-szakosztály mintegy 60 tagja tölti meg a pályákat. Télen mind a 12 pályát sátor borítja, 2011-től kezdve immár valamennyi sátrunk fiatal, modern, világos sátor.

A jól felszerelt fitness-teremünk önállóan is fogad külső látogatókat.